Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μεγαλώνει το χάσμα πλούσιων - φτωχών

Εκρηκτικά μεγάλη ανισότητα εισοδημάτων στις 34 χώρες - μέλη του διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ και καλεί τις κυβερνήσεις να εισάγουν ή να αυξήσουν φόρους για τους πλούσιους και την ακίνητη περιουσία.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10% στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πλέον εννέα φορές μεγαλύτερο από αυτό του φτωχότερου 10%.

Τη δεκαετία του 1980 η ''ψαλίδα'' ήταν στις πέντε φορές, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το χάσμα έχει διευρυνθεί σημαντικά, ακόμα και σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία, που παραδοσιακά έχουν τη μικρότερη ανισότητα εισοδημάτων.

Ενδιαφέρον είναι πως το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων έχει διευρυνθεί στη Βρετανία με τον υψηλότερο ρυθμό από κάθε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ, από το 1975. Σύμφωνα με τον οργανισμό, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τη φορολογία στα μεγαλύτερα εισοδήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη σημαντική ανισότητα. 

Και στις ΗΠΑ όμως, όπως και στη Βρετανία άλλωστε, το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10% είναι 15 φορές μεγαλύτερο από το φτωχότερο 10%. Σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία είναι 5 φορές πιο πλούσιοι από τους φτωχούς. 

Μόνο δύο χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, το Μεξικό και η Χιλή, έχουν καταφέρει να μειώσουν την 'ψαλίδα' αλλά ξεκίνησαν από τη βάση της μεγαλύτερης ανισότητας μέσα στον ΟΟΣΑ. 

Ας σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη έκθεση του οργανισμού πάνω στην ανισότητα των εισοδημάτων από το 2008, ενώ καλύπτει μόνο ως το 2007. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η κατάσταση είναι απίθανο να έχει αλλάξει προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. 
πηγη ισοτιμια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου