Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 130 ΔΙΣ ΕΥΡΩ



Συμφωνία για πακέτο ανάπτυξης ύψους 130 δισ. ευρώ, από τους ηγέτες της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, μετά την συνάντηση που είχαν στην Ρώμη, την Παρασκευή, ενόψει και της κρίσιμης συνόδου κορυφής... 
που θα διεξαχθεί στις 28-29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μόντι επεσήμανε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία από μόνη της δεν είναι αρκετή, αν δεν συνοδεύεται από ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι οι 4 χώρες επιθυμούν να υπάρξει πακέτο για την ανάπτυξη που θα αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, ύψους περίπου 120 με 130 δισ. ευρώ.
Εάν προχωρήσει η πρόταση αυτή, τότε σε ένα τέτοιο πακέτο στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσαν περίπου 2-3 δισ. ευρώ, αναλογικά με το ΑΕΠ της.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι συμφωνεί με την διάθεση του 1% του ΑΕΠ της ΕΕ για την ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία για μια «πιο στενή πολιτική ένωση».
«Πρέπει να ξεπεράσουμε ορισμένα προβλήματα» είπε η Μέρκελ, ωστόσο διευκρίνισε ότι θα αξιοποιηθούν εργαλεία για την αλληλεγγύη, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι υπήρξε συμφωνία και στην επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έκρινε «χρήσιμη» την συνάντηση, επαναλαμβάνοντας πως «ένα πακέτο για την ανάπτυξη είναι απαραίτητο». Τόνισε επίσης ότι ήταν ανάγκη να δοθεί ένα σημάδι «συνοχής» και «αλληλεγγύης», προσθέτοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την Ευρώπη».
Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί να αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ "κάτι περισσότερο από μια απλή δέσμη αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρων, πριν λάβει την απόφαση να επικυρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο". Οπως ανέφερε ο διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters, o Γάλλος Πρόεδρος τάσσεται υπέρ της τραπεζικής ένωσης στο πλαίσιο της ευρωζώνης, "αλλά και υπέρ πρόσθετων μέτρων, που θα σταθεροποιήσουν αυτόν τον τομέα".
"Θέλουμε περισσότερα από την έγκριση που έδωσε η Γερμανία να πηγαίνει το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ υπέρ της ανάπτυξης. Είναι ουσιώδης η ανάπτυξη, όπως και η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα", υπογράμμισε η ίδια πηγή.
ΠΗΓΗ:Fimotro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου