Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ Η ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΠΑΠΟΥΛΙΑ



Χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα ο νέος «γύρος» των διαβουλεύσεων ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο να καταστεί εφικτός ο σχηματισμός...κυβέρνησης.
Παρόντες στην απογευματινή συνάντηση θα είναι, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης. Από την έκβασή της θα διαφανεί εάν θα διεξαχθούν νέες εκλογές, ή εάν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, η οποία θα εκπροσωπεί το 38% του εκλογικού σώματος, δηλαδή το άθροισα των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Για να σχηματιστεί, όμως, κυβέρνηση, θα πρέπει κάτι να αλλάξει στις επιλογές που γνωστοποίησαν ήδη το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Όπως είναι γνωστό, αμφότερα τα κόμματα θεωρούν τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ απαραίτητη, αλλά η παράταξη του κ. Τσίπρα έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί, ενώ οι συνεργάτες του δεν έκρυβαν την απορία τους -ή μάλλον τη δυσφορία τους – για την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια να συγκαλέσει νέα σύσκεψη. Καταλόγιζαν στον Πρόεδρο την πρόθεση να «εγκλωβίσει το ΣΥΡΙΖΑ» στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας που έχει συναφθεί» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και διευκρίνιζαν ότι η Κουμουνδούρου αρνείται να δώσει «αριστερό άλλοθι στο σχηματισμό κυβέρνησης», η οποία «δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το Μνημόνιο».
Σε ότι αφορά τα πεπραγμένα της Κυριακής, συνεργάτες του κ. Σαμαρά δήλωσαν σε ΜΜΕ ότι τόσο ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, όσο και εκείνος του ΠΑΣΟΚ κοινοποίησαν στον κ. Τσίπρα την προθυμία τους να δώσουν ψήφο ανοχής. Εκείνος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό αυτό το ενδεχόμενο. Οι δυο άλλοι αρχηγοί αντέκρουσαν τον ισχυρισμό του, επισημαίνοντας ότι το Σύνταγμα δεν είναι εμπόδιο σε μια τέτοια λύση. Ο κ. Σαμαράς μάλιστα του είπε
ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν συμβολική.
Οι προτάσεις των άλλων αρχηγών
Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικράτησε ήταν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά: «Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για να δημιουργία κυβέρνησης με τη συνεργασία όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το δέχεται, ούτε δέχεται να δώσει την ανοχή του. Δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, δήλωσε: «Από τον ΣΥΡΙΖΑ δε ζητούν ανοχή, ζητούν συνενοχή στο έγκλημα, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να προδώσουμε όσους μας εμπιστεύτηκαν».
Μιλώντας σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες σχηματισμού κυβέρνησης, πρόσθεσε όμως ότι το κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο για εκλογές.
Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, στις συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρότειναν τα εξής:
Ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε επτά προτάσεις-προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» σε κυβέρνηση «ειδικού σκοπού». Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις συμπεριλαμβάνονται, η επανακρατικοποίηση της Τραπέζης της Ελλάδος και η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων.
Την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή για την ανατροπή του μνημονίου ανήγγειλε η Αλέκα Παπαρήγα. Πρόταση για να αναλάβει την πρωθυπουργία μια διεθνής προσωπικότητα, την οποία όμως δεν κατονόμασε, κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος.
ΠΗΓΗ:Fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου