Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΣΥΝΑΡΓΕΜΟΣ ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΩΝ



Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της υστέρησης που παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού η οποία επιχειρείται να περιορισθεί αφενός μέσω της εντατικοποίησης των ελέγχων του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αφετέρου μέσω του περιορισμού των δημοσίων δαπανών. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπάρχουν...
εκτιμήσεις ότι αν συνεχισθούν οι σημερινοί ρυθμοί είσπραξης των εσόδων τότε η συνολική υστέρηση των εσόδων στο τέλος του έτους μπορεί να φθάσει το 1,3 δισ. ευρώ.
Ήδη τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο σημείωσαν πτώση η οποία διευρύνεται το Μάιο και δεν αποκλείεται να υπερβεί τελικά το 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
Η βαθιά ύφεση στην οικονομία, η φοροδιαφυγή και η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί φαινόμενα καθυστερήσεων στην πληρωμή των υποχρεώσεων των φορολογούμενων και στην υποβολή των δηλώσεων είναι οι αιτίες, στις οποίες αποδίδεται η αρνητική επίδοση στα έσοδα ενώ από την άλλη πλευρά κίνδυνοι υπερβάσεων εντοπίζονται και στις δαπάνες του προϋπολογισμού οι οποίες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους. 
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στις εφορίες, στο ΣΔΟΕ και στους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εντατικοποίηση των ελέγχων ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποστολή ειδοποιητηρίων από τη
Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε οφειλέτες του δημοσίου - ακόμη και για χρέη κάτω των 500 ευρώ - να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους ώστε να αποφύγουν κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος
τους.
Επίσης το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να αποστείλει επιστολές την ερχόμενη εβδομάδα σε επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν αδρανή μπλοκ παροχής υπηρεσιών με την οποία θα τους γνωστοποιεί ότι αν δεν κινήσουν τις διαδικασίες για το κλείσιμο των βιβλίων τους άμεσα, θα επιβαρυνθούν με την έκτακτη εισφορά των επαγγελματιών ύψους 500 ευρώ για το 2012.
Παράλληλα το υπουργείο εξετάζει να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις και για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που λήγει στο τέλος Μαΐου.
Ανάλογη παράταση εξετάζει και για την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων που λήγει στις 15 Ιουνίου
προκειμένου να αντιμετωπισθούν και με αυτόν τον τρόπο οι καθυστερήσεις στην καταβολή των οφειλών και των φόρων των φορολογούμενων.
Από την άλλη πλευρά, το χαράτσι της ΔΕΗ αναμένεται να αποδώσει υψηλότερα έσοδα κατά 231 εκατ. ευρώ, ενώ οι εντατικοί φορολογικοί έλεγχοι, όπως ισχυρίζεται το Λογιστήριο, θα αποδώσουν επιπλέον έσοδα 47 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, πηγή της κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν ώς το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι αν χρειαστεί, η κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί μέρος των διαθεσίμων του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου. Ωστόσο, πηγή το Ταμείου αποκλείει αυτήν τη δυνατότητα.
Εξάλλου, το ΤΧΣ εκτιμάται τώρα ότι θα δώσει τα 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 μεγάλων τραπεζών σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα.
ΠΗΓΗ: Fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου